Mutsuko Minegishi

7. Dan Aikikai Hombu Dojo

Glavni instruktor našeg kluba je sensei Mutsuko Minegishi (7. dan aikikai, Hombu dojo, Tokio). Aikidom se bavi više od 35 godina. Neki od njenih učitelja bili su Kisshomaru Ueshiba, Koichi Tohei, Tada Hiroshi, Seishiro Endo... Jedna je od rijetkih žena na svijetu koja drži navedeni rang.

Sensei u Hrvatskoj boravi nekoliko puta godišnje, držeći višednevne seminare.

Sensei Mutsuko Minegishi rođena je 28.7.1940. godine u Tokyu, u Japanu.

Pred kraj drugog svjetskog rata, obitelj se seli na selo, u rodno mjesto njenog oca. Po završetku učiteljske škole radi kao nastavnica engleskog jezika. Poslije četiri godine rada kao nastavnik, odlazi u SAD, gdje upisuje studij engleskog jezika te istovremeno zaraÄ‘uje za školarinu. Sljedećih godina radi kao asistent na odjelu antropologije te magistrira engleski jezik, a uz to predaje i japanski jezik. Godinu dana provodi u Poljskoj kao profesor japanskog jezika, nakon čega se vraća u Japan.

1972. godine, u Tokyu, odlazi u Hombu Dojo na svoj prvi trening aikida. Tijekom sljedeće dvije godine redovito pohađa sve trenige tri puta dnevno.

Godine 1974. ponovno odlazi u SAD kao Fullbrightov predavač na razmjeni, podučavajući japanski jezik na Amherst College kroz osam godina. Tijekom tog perioda magistrira komparativnu književnost te upisuje doktorat iz lingvistike. TakoÄ‘er nastavlja i aikido aktivnosti: tijekom boravka u Massachusetts-u, otvorila je prvi dojo u mjestu Florence u toj državi, podučavajući takoÄ‘er u klubovima Keen State College, Sveučilišta u New York u državi Albany, Amherst College, Smith College te Massachusett University.

Od 1988. do 1994. boravi u Republici Kiribati, otočju u Pacifiku. Tijekom tih 6 godina, radila je na humanitarnom projektu japanske vlade podučavajući aikido.

Godine 1994. seli se na otok Saipan, kako bi od tamo proširila aikido od sjevera prema jugu.

Početkom 1998. godine, nakon 27 godina kontinuiranog vježbanja i dodjeljivanja 6. DAN majstorskog pojasa, odlučila je aikido učiniti svojom životnom profesijom. Kao glavni instruktor Saipan Aikikai-a, počela je razmišljati o širenju svojih aktivnosti na susjedno otočje, Guam i ostale susjedne zemlje. Od početka 1999. godine, sensei Minegishi je osnivač i glavni instruktor Guam aikikai-a.

Njezini planovi za budućnost uključuju stvaranje prijateljskih odnosa meÄ‘u svim otocima Tihog Oceana, Azije i jugoistočne Azije, zemalja iz kojih Japan ima tužna sjećanja od prije 50 godina. Ona vjeruje da ovako na svoj način, može pridonijeti ponovnom uspostavljanju narušenih meÄ‘uljudskih odnosa, budući da je i sama bila žrtva ratnog izbjeglištva u Tokyu za vrijeme II. Svjetskog rata.